Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

χρώμα υπνοδωματίων

ΟΑΕΕ: Τσουνάμι συνταξιοδοτήσεων - Eκκρεμούν 25.000 αιτήσεις ...και 140.000 συνολικά

Σωρεία αιτήσεων συνταξιοδότησης έφερε το νέο Ασφαλιστικό και σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονται στις 25.000 ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι καθυστερήσεις στην έκδοση πράξεων συνταξιοδότησης, που συχνά φθάνουν τα δύο έτη, με την κατάσταση να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται.


ονιραμα στιχοι

Ταυτόχρονα καθυστερεί και η έκδοση προσωρινών συντάξεων η έκδοση της οριστικής σύνταξης, με αποτέλεσμα να παρατείνεται το προσωρινό συνταξιοδοτικό καθεστώς, το οποίο αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης των συντάξεων. Συνολικά - από όλα τα ταμεία - 140.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι σε αναμονή άνω των 9 μηνών.


in vitro αναβυσσος



  • Τέλος το «Τατουάζ»: Αναβρασμός στον Alpha - Το SMS που τους «πάγωσε» (pics)


Η μεγάλη μείωση του πλήθους των εργαζομένων στο Ταμείο, ΟΑΕΕ κατά τελευταία χρόνια, όπου από τους 3.500 υπαλλήλους, έχουν μείνει πλέον 1.600, είναι ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης απόδοσης της σύνταξης.

Ο άλλος και ο κυριότερος λόγος είναι η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ. Τα χρέη των μικρομεσαίων προς το Ταμείο τους ανέρχονται σε 11,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2009 ανέρχονταν σε 4 δισ. ευρώ. Επίσης ο κουμπαράς του ΟΑΕΕ είναι πιο άδειος τους «δύσκολους μήνες» όπως είναι ο Οκτώβριος και ο Δεκέμβριος, αφού οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν τις ειφορές τους "μονούς" μήνες, δηλαδή τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο κλπ..Γι αυτό και ζητήθηκαν 350 εκατ. ευρώ από τον κουμπαρά των Ταμείων, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), «προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου».
Οι συντάξεις του Ιανουαρίου θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου (σ. σ. λόγω των Χριστουγέννων), δηλαδή θα συνεχιστεί η τακτική που έχει ακολουθηθεί μετά το 2013 - οπότε επήλθε η οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.


χρώμα υπνοδωματίων

«Κάντε κάτι και με τις εκκρεμείς συντάξεις»

Η καταβολή συντάξεων που αντιστοιχούν σε 140.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι στον «αέρα» για περισσότερους από 9 μήνες, ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν από τους θεσμούς στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στην έκθεση προόδου των θεσμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που εξετάσθηκε στο EuroWorking Group αναφέρεται πως η εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου σε ακαθάριστους όρους ανήλθε στο τρίμηνο Ιούλιου – Σεπτεμβρίου σε 1,87 δισ. ευρώ ή στο 104% του στόχου, ενώ σε καθαρούς (ταμειακούς) όρους έφτασε σε 1,5 δισ. ευρώ ή το 84% της δόσης.

Ωστόσο, πίνακας που συνοδεύει το σχετικό έγγραφο κάνει αναφορά σε δύο πηγές δαπανών που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν συγκαταλέγει στα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων Γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων 1,58 δισ. ευρώ και σε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης 1,42 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο δεν αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες δαπάνες ως ληξιπρόθεσμες, καθώς θεωρεί πως τα χρήματα τόσο για τις επιστροφές φόρων όσο και για τις συντάξεις υφίστανται και πως η μη διενέργεια των δαπανών αυτών σχετίζεται με γραφειοκρατικούς λόγους (π. χ. χρόνος έκδοσης σύνταξης).

Κατά το υπουργείο Οικονομικών ως ληξιπρόθεσμες οφειλές λογίζονται μόνον τα χρέη νοσοκομείων, δήμων, ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ, λοιπών φορέων του Δημοσίου, καθώς και οι βεβαιωμένες επιστροφές φόρου, που συνολικά αθροιζόμενα ανέρχονται σε 5,05 δισ. ευρώ.

Παλιό και νέο καθεστώς

Το... «όποιος πρόλαβε πρόλαβε» είναι το σύνθημα, καθώς όσοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και επιστήμονες πρόλαβαν να κάνουν αίτημα συνταξιοδότησης μέχρι τις 12 Μαϊου, μπορούν για να βγουν στη σύνταξη με το παλαιό καθεστώς που σημαίνει και μεγαλύτερες αποδοχές.

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν όσοι υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη μέχρι και τις 12 Μαΐου εφόσον φυσικά πληρούν τα κριτήρια (όρια ηλικίας και χρόνια ασφάλισης) και με την προϋπόθεση πως η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έχει ολοκληρωθεί μέσα στις προβλεπόμενες ανά Ταμείο προθεσμίες.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν από 13 Μαΐου και μετά εμπίπτουν στον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης (Εθνική - ανταποδοτική) που σημαίνει μικρότερες τελικές απολαβές.

Πρόκειται κυρίως για τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων: α) δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν 35ετίες και υψηλά μισθολογικά κλιμάκια, β) έμποροι ασφαλισμένοι στα πρώην ΤΕΒΕ και ΤΑΕ του ΟΑΕΕ στις ανώτατες ασφαλιστικές κατηγορίες, γ) υψηλόμισθοι υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που αποχωρούν με 35 και άνω χρόνια ασφάλισης, δ) αυτοαπασχολούμενοι - επιστήμονες που φεύγουν επίσης, με 35ετίες και άνω, δ) υψηλόμισθοι του ΙΚΑ με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές που υπερβαίνουν την 23η ασφαλιστική κλάση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου