Σύμφωνα με το Eures (Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα), η μεγαλύτερη τάση για μαζική φυγή από την Ελλάδα των μνημονίων, καταγράφεται το 2011 και το 2012.
Τη χρονιά του 2013 η φυγή κορυφώθηκε! Οσο για το πρώτο εξάμηνο του 2015, παρατηρείται πτώση κατά το Eures.
εμβαδα ολοκληρωματα
εκθεση νυφικων 2015 περιστερι
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αυτός που αναζητά δουλειά στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές είναι νέος (20 έως 35 ετών), δίχως οικογενειακές υποχρεώσεις. Αν και τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Eures, απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Πύλη και άνθρωποι άνω των 45 ετών με οικογενειακές υποχρεώσεις.
οι καλυτερες σειρες δρασεις
Η αναζήτηση εργασίας εκτός Ελλάδας, γι’ αυτήν την ηλικιακή κατηγορία, είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Οι επαγγελματίες αυτοί είναι συνήθως μηχανικοί, γιατροί και αρχιτέκτονες. Πάντως, την περίοδο 2011-2012 στο επίκεντρο βρίσκονταν οι οικονομολόγοι.
«Πολλές φορές καταφέρνουν με επιτυχία να βρουν εργασία στο εξωτερικό, λόγω των κενών που διαπιστώνονται σε κάποιους κλάδους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά», εξηγεί στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου Eures στην Ελλάδα, Κατερίνα Φλάκα.
Σύμφωνα με την ίδια, κατά την έναρξη της κρίσης παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον εύρεσης εργασίας στην Κύπρο, κυρίως από ανθρώπους που δε γνώριζαν ξένες γλώσσες. Δεν ήταν λίγοι οι καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης που βρήκαν δουλειά στην Κύπρο και έφυγαν από την Ελλάδα. Να επισημάνουμε ότι κάποιοι απ’ όσους έφυγαν για εκεί, ξαναγύρισαν λόγω της κρίσης που χτύπησε τη Μεγαλόνησο.
Η φυγή συνεχίζεται!
Η Κατερίνα Φλάκα υποστηρίζει στο ΑΠΕ ότι τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί οι Ελληνες που μαθαίνουν νέες γλώσσες για να ενταχθούν σε νέες αγορές εργασίας που δεν ήταν ελκυστικές στο παρελθόν, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Πάντως, οι πλέον δημοφιλείς εργασιακοί προορισμοί είναι: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία.
Ποιοι βρίσκουν δουλειά;
Από τα στοιχεία του Eures προκύπτει μεταξύ άλλων πως σε πανεπιστημιακό επίπεδο είναι ιδιαίτερα περιζήτητες οι ειδικότητες του γιατρού, του μηχανικού (εκτός των πολιτικών μηχανικών), του νοσηλευτή, του φαρμακοποιού και του βιολόγου. Μεγάλη ζήτηση παρατηρείται για ελαιοχρωματιστές και ψυκτικούς. Όμως ζητείται πιστοποίηση που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα:
https://ec. europa. eu/eures/public/el/homepage
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου