Ηχηρή παρέμβαση του Κρεμλίνου στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων - Καταγγέλλει το δημοψήφισμα και διαμηνύει πως «θα τα πούμε στον ΟΗΕ» - Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τη Δύση η Μόσχα
ενοικιασεις αυτοκινητων για γαμο λαρισα
ντορα και ντιεγκο στα ελληνικα
Μετά από παρατεταμένη σιγή και διακριτική παρακολούθηση των γεγονότων στα Βαλκάνια, το Κρεμλίνο επανέρχεται δυναμικά και δηλώνει «παρών» στις καταιγιστικές εξελίξεις.
σχημα φρυδιων ερμηνεια
Η Ρωσία αμφισβητεί ευθέως την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, ενώ προλειαίνει το έδαφος για πολυεπίπεδη παρέμβαση.
Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ, ενώ επαναλαμβάνει τις έντονες και πάγιες αντιρρήσεις της Μόσχας στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Όπως τονίζει το Κρεμλίνο, το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης και προειδοποιεί ότι ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος».
Παράλληλα η Μόσχα κατηγορεί ανοιχτά τη Δύση για απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, καταγγέλλοντας εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
«Πόλεμος» Τραμπ - Πούτιν
Η πορεία του κρατιδίου επηρεάζει άμεσα τόσο την Δύση, όσο και την Ρωσία καθώς αποτελεί γεωγραφικό «κλειδί» επιρροής στην ευρύτερη περιοχή.
Και από τις δύο πλευρές υπήρξαν σφοδρές κατηγορίες για παρεμβάσεις, ωστόσο η Μόσχα πλέον είναι ξεκάθαρη για τη θέση της στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η παρέμβαση της Μόσχας αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται στον απόηχο των καταγγελιών ότι η ρωσική πλευρά επιθυμούσε την καταψήφιση της συμφωνίας προκειμένου να μην προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωατλαντική Συμμαχία και να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή.
Σε ανακοίνωσή του, το Ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως με βάση τα στοιχεία της προσέλευσης γίνεται εμφανές πως οι ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τη συμφωνία που «επιβλήθηκε από την Αθήνα και τα Σκόπια, με προεξάρχοντες τους πολιτικούς από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που ευθέως συμμετείχαν στην εκστρατεία προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ευθέως στην Βαλκανική χώρα».
«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των “Μακεδόνων” δεν υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος καλωσορίστηκαν από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. Καταγράφηκε η φιλοδοξία να τραβηχτούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ παρά την αντίθετη γνώμη των “Μακεδόνων”», σημειώνει η Μόσχα και συνεχίζει:
«Μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα συμβαλλόμενα μέρη, χωρίς εξωτερικές πιέσεις, εντός του νομικού πλαισίου, με ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Η συμφωνία των Πρεσπών ξεκάθαρα δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της “Μακεδονίας”, κάτι το οποίο έχει καταστεί σαφές από τον πρόεδρο της χώρας».
Τέλος, το ρωσικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει πως «η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα, δεδομένου ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών θα εξεταστούν από το Συμβούλιο».
Το ζήτημα βρέθηκε και στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως επίσης και οι εξελίξεις στο Κόσοβο.
Στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας
Ευκαιρία να αναθερμάνουν τις εξαιρετικά ψυχρές σχέσεις των δύο χωρών έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς, είναι στα… σκαριά συνάντηση των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Ρωσία στις αρχές του 2019, πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο, με στόχο να στείλει μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει φίλη χώρα της Ρωσίας, με οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές συνεργασίες.
Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις με την Τουρκία και φυσικά τα ενεργειακά.
Η Μόσχα από την πλευρά της, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δείχνει να έχει δεθεί στο… άρμα της Δύσης, δεν εφησυχάζει και προσπαθεί να μην αφήσει στην τύχη τις άλλοτε στενότατες σχέσεις των δύο ομόδοξων χωρών.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες διεργασίες ανάμεσα στις δυο πλευρές προκειμένου να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα που υπάρχουν για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η διυπουργική των δυο χωρών προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα.
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται την συγκεκριμένη στιγμή σε ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση.
Να θυμίσουμε μάλιστα ότι πριν από λίγο καιρό είχαν απελαθεί δυο Ρώσοι διπλωμάτες καθώς είχαν κατηγορηθεί από τις ελληνικές Αρχές για εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Διαβάστε επίσης:
Τούρκοι κυνήγησαν ελληνικά μαχητικά – Αυτό το «χουνέρι» από τους Έλληνες θα το θυμούνται
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου