Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

βιβα ρενα ελληνικη ταινια

Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), το διάστημα 24-28 Σεπτεμβρίου 2018, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων από όλη την Ελλάδα, ηλικίας 25 ετών και άνω. Επίσης, σε 400 γιατρούς (200 ιδιώτες και 200 εργαζόμενους στο ΕΣΥ) μέλη του ΙΣΑ. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν τη Δευτέρα (08/10/2018) ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο ταμίας Φώτης Πατσουράκος και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αλέξης Βασιλείου.


βοήθεια μεταφραση αγγλικα

Οικογενειακός γιατρός


Την πλάτη στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) φαίνεται να γυρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί. Το νέο σύστημα είναι άγνωστο στα 2/3 των πολιτών ενώ μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Επίσης επτά στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα.



  • το 86% δεν έχει κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό που θα τον παρακολουθεί

  • το 66% των πολιτών δεν έχει ενημερωθεί για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

  • μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Το 47% θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί ενώ το 37% δεν γνωρίζει για το νέο σύστημα

  • η εκτίμηση των περισσότερων (47% έναντι 17%) είναι ότι το υποχρεωτικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό ιατρό, δυσκολεύει την πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας.


Από την πλευρά των γιατρών:


βιβα ρενα ελληνικη ταινια


  • το 64% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και το 18% θετικά

  • το 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ το 19% βελτίωση

  • το 80% θεωρεί ότι το νέο σύστημα δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες για τους γιατρούς ενώ το 8% θεωρεί ότι προσφέρει.


Ακριβή η δημόσια υγεία


Ως προς τη γενικότερη αντίληψη των συμμετεχόντων στην έρευνα προκύπτει ότι το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας καθώς εκτιμά ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει για συμμετοχή, εξετάσεις κτλ. Στην απάντηση αυτή, ενδεχομένως οι πολίτες να εντάσσουν και παράτυπες πληρωμές («φακελάκι»), όπως διευκρινίστηκε.


μαρκος σεφερλης παφος

Επίσης, 1 στους 2 πολίτες – κυρίως άνω των 65 ετών - δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας και 4 στους 10 τη δαπάνη για φάρμακα.


Τρεις στους τέσσερις Έλληνες κάνουν κάθε χρόνο χρήση των υπηρεσιών υγείας. Ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια, το 41% θεωρεί ότι έχει επιδεινωθεί, το 36% ότι είναι στάσιμη και το 14% ότι έχει βελτιωθεί.


Όσοι επισκέφθηκαν δημόσιο νοσοκομείο τα τελευταία δύο χρόνια, σε ποσοστό 37% έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, σε ποσοστό 25% πολύ ικανοποιημένοι, ενώ καθόλου ικανοποιημένο ήταν το 17% και λίγο ικανοποιημένο το 21%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου