Ο Νετανιάχου θα μεταβεί στη Γαλλία και στη Γερμανία από την 4η ως την 6η Ιουνίου, για συνομιλίες οι οποίες αναμένεται να περιστραφούν γύρω από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και την ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, χώρα που γειτονεύει με το Ισραήλ.
καρναβάλι λαμίας 2016
«Θα παρουσιάσω τη θέση μας για την ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να εγκαταστήσει (στρατεύματα) στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των μελών του κόμματός του που έχουν εκλεγεί στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.
«Σε ό, τι αφορά τη Συρία, η θέση μας είναι σαφής: δεν υπάρχει θέση για την παραμικρή ιρανική στρατιωτική παρουσία σε κανένα τμήμα της Συρίας», επέμεινε.
ψαρια παστα
Ο Νετανιάχου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
ταβερνα λουτρα ποζαρ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμπλήρωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ότι θα συμμετάσχει στην έναρξη της περιόδου ανταλλαγών Γαλλίας-Ισραήλ, μιας σειράς εκδηλώσεων με σκοπό να τονωθούν οι πολιτισμικές και επιστημονικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.
Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τη 10η Μαΐου πλήγματα εναντίον δεκάδων θέσεων του ιρανικού στρατού στη Συρία, όπως υποστήριξε, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις, από τις ιρανικές δυνάμεις κατ' αυτόν, ρουκετών εναντίον θέσεών του στο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ.
Στα πλήγματα αυτά 27 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 11 Ιρανοί, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η επιχείρηση ενέτεινε τις διεθνείς ανησυχίες ως προς τον κίνδυνο να ξεσπάσει ανοιχτή σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
Ο Νετανιάχου εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την απόλυτη υποστήριξή του προς την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνταχθεί με αυτή. Η κυβέρνηση του Ισραήλ διατείνεται ότι η χώρα θα είναι ο κύριος στόχος της Τεχεράνης εάν η Ισλαμική Δημοκρατία αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και ο Νετανιάχου προσωπικά διεξήγε μια εντατική εκστρατεία εναντίον της συμφωνίας του 2015, του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ).
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, επί σειρά «ετών», η κυβέρνησή του «έστεκε μόνη απέναντι στις απειλές» του Ιράν, αλλά «νομίζω η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο».
Εξάλλου κατά τον Τσαγκάι Τσουριέλ, γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών, οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή έπεισαν ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία, ότι το να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει στρατιωτικά ερείσματα στη Συρία δεν είναι μια στρατηγική που θα έχει οφέλη για αυτές.
Εάν οι διάφοροι παράγοντες δεν εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί για να απωθηθεί το Ιράν, «θα βρεθούμε μπροστά σε σύγκρουση» με την Ισλαμική Δημοκρατία, προεξόφλησε ο Τσουριέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου